Είμαστε πλέον στα τέλη της άνοιξης και η ζέστη έχει φτάσει!

Ηρθε ο καιρός να μαζευτούν τα χειμωνιάτικα ρούχα και να επιστρέψουν στις ντουλάπες μας τα καλοκαιρινά. Αναμφισβήτητα είναι μια διαδικασία βαρετή και χρονοβόρα, μια φάση αναδιοργάνωσης που για πολλούς αποτελεί εφιάλτη.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να συνδυάσετε την αποθήκευση των καλοκαιρινών ρούχων με τη σωστή οργάνωση της ντουλάπας σας, κάνοντάς την άνετη και λειτουργική.


Βήμα 1: Άδειασμα ντουλάπας

Ξεκινήστε βγάζοντας όλα τα ρούχα από την ντουλάπα και τα συρτάρια και τοποθετήστε τα πάνω στο κρεβάτι. Θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα των ρούχων σας και θα μπορείτε να κάνετε μια αποτελεσματική διαλογή. Χωρίστε τα ρούχα σε 3 κατηγορίες: αυτά που θα κρατήσετε, αυτά που θα χαρίσετε και αυτά που θα πετάξετε.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα κλασικά ρούχα που φοράτε όλο το χρόνο ή ρούχα αμιγώς καλοκαιρινά που θα αποθηκευτούν. Κρατήστε τα ρούχα που φοράτε συχνά ή ρούχα που, αν και έχετε καιρό να τα φορέσετε, είστε βέβαιοι ότι τους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα ρούχα που δεν πρόκειται να φορέσετε ξανά γιατί δεν ταιριάζουν πια στο στυλ σας, δεν σας κάνουν, δεν σας κολακεύουν ή απλά τα βαρεθήκατε. Μια καλή ιδέα είναι να τα δώσετε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, διότι κάτι που είναι άχρηστο σε σας είναι σίγουρα πολύτιμο σε κάποιον άλλο. Τέλος, η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει παλιά ρούχα, φθαρμένα, κατεστραμμένα ή ελαττωματικά.

Tips
−Στο ξεκαθάρισμα πρέπει να είστε αδίστακτοι. Μεγάλοι στυλίστες λένε ότι τα ρούχα που δεν έχεις φορέσει για πάνω από 2 χρόνια, σίγουρα πρέπει να βρεις τη δύναμη να τα αποχωριστείς, διότι έχει έρθει η ώρα. Το να πετάξετε ή να χαρίσετε ρούχα θα σας εξασφαλίσει πολύ χώρο στην γκαρνταρόμπα σας.
−Δοκιμάστε τα ρούχα σας. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε ότι δεν κρατάτε ρούχα που δεν σας κάνουν και δεν διώχνετε ρούχα που σας ταιριάζουν απόλυτα.
−Φροντίστε να έχετε δίπλα σας σακούλες για τη δωρεά ή το πέταγμα των ρούχων ώστε να απομακρύνετε τα ρούχα άμεσα.


Βήμα 2: Καθαρισμός ντουλάπας – ρούχων

Αφού έχετε αδειάσει την ντουλάπα σας, καθαρίστε την πολύ προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε βρεγμένο και στη συνέχεια στεγνό πανί και καθαρίστε τα ράφια, τα συρτάρια, το πάτωμα της ντουλάπας, αλλά και τις κρεμάστρες.
Βάλτε αρωματικά και σκοροαπωθητικά προϊόντα και δώστε ένα άρωμα φρεσκάδας στην ντουλάπα σας. Αρωματικά φακελάκια ή μικρά πουγκάκια με άλατα εμποτισμένα με λεβάντα ή καμφορά είναι ιδανικές επιλογές. Μην ξεχνάτε να τα ανανεώνετε, γιατί χάνουν το άρωμά τους.
Εξετάστε σχολαστικά και πλύντε όλα τα καλοκαιρινά ρούχα που θα αποθηκεύσετε. Ακόμη κι ένας μικρός λεκές που θα παραμείνει στο ρούχο θα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί την επόμενη χρονιά. Κάθε ρούχο που αποθηκεύετε βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό. Σιδερώστε τα ρούχα! Σκεφτείτε ότι καθαρά και σιδερωμένα ρούχα θα σας γλιτώσουν από ταλαιπωρία το επόμενο καλοκαίρι.

Βήμα 3: Κατηγοριοποίηση ρούχων

Χωρίστε και ταξινομήστε τα ρούχα ανά είδος (παντελόνια, φούστες, μπλούζες, πουκάμισα, σακάκια, αξεσουάρ) και ανά περίσταση (δουλειά, γυμναστήριο, καθημερινά, βραδινά κ.λπ.). Στη συνέχεια γκρουπάρετε κάθε κατηγορία ανά χρώμα ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία συνδυασμού ρούχων. Ξεχωρίστε τα ρούχα που μπορούν να διπλωθούν και να τοποθετηθούν σε ράφια ή συρτάρια, όπως τζιν και μπλούζες, εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για τα ρούχα που πρέπει να κρεμαστούν.

Tips
−Ο σωστός διαχωρισμός των ρούχων εξασφαλίζει τάξη και αρμονία στην ντουλάπα σας και διευκολύνει την επιλογή του look σας ανάλογα με την περίσταση.

Βήμα 4: Τοποθέτηση

Τα ρούχα που δεν φοράτε συχνά, π.χ. τα βραδινά, καλό είναι να τοποθετηθούν στο βάθος της ντουλάπας ή πιο ψηλά, ενώ αυτά που χρησιμοποιείτε συχνά θα πρέπει να βρίσκονται σε προσιτό σημείο και χαμηλά στην ντουλάπα. Κρεμάστε τα κοντά ρούχα, π.χ. μπλούζες, στο ένα πλάι της ντουλάπας, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε το χώρο που βρίσκεται από κάτω.
Επιλέξτε ένα συνδυασμό από κρεμάστρες, σακούλες αποθήκευσης, ράφια, συρτάρια και κουτιά. Διπλασιάζοντας τις ράβδους έχετε διπλάσιο χώρο για κρεμάστρες, ενώ με την προσθήκη επιπλέον ραφιών αποφεύγετε τις πολύ μεγάλες και άβολες στοίβες.
Αν σας εξυπηρετούν οι θήκες αποθήκευσης, προτιμήστε τις υφασμάτινες που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί στο εσωτερικό τους αποφεύγοντας τη δημιουργία υγρασίας.
Τοποθετήστε τα τζιν το ένα πάνω στο άλλο σε ράφια, τις μπλούζες διπλωμένες σε συρτάρια και τα αξεσουάρ σε κουτιά. Επιλέξτε πλαστικά κουτιά για την αποθήκευση των ρούχων, ενώ κουτιά από χαρτόνι καλό είναι να αποφεύγονται.

Βρείτε εδώ ό,τι χρειάζεστε για την αποθήκευση και οργάνωση  των ρούχων σας!

Βρείτε εδώ τις κρεμάστρες που χρειάζεστε!


#Tips
−Τοποθετήστε κρίκους από κουρτίνα μπάνιου στο οριζόντιο μέρος μιας ξύλινης κρεμάστρας και κρεμάστε φουλάρια, κασκόλ, ζώνες και γραβάτες.

−Τοποθετήστε ετικέτες σε κάθε κουτί αποθήκευσης ώστε να γνωρίζετε το περιεχόμενό του χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξετε.

−Μην κρεμάτε ξεκούμπωτα τα ρούχα στις κρεμάστρες. Σακάκια, ζακέτες κι ό,τι άλλο έχει κουμπιά πρέπει να κρεμαστούν κουμπωμένα για να διατηρούν το σχήμα τους.

−Τοποθετήστε όλες τις κρεμάστρες με το γάντζο να γυρνά προς εσάς. Κάθε φορά που φοράτε ένα ρούχο (αφού το πλύνετε), ξανακρεμάστε το με το γάντζο να κοιτάζει προς τα μέσα. Μετά από έξι μήνες θα σοκαριστείτε με το πόσα ρούχα δεν φορέσατε καθόλου. Είναι αυτά που πρέπει να χαρίσετε πριν την επόμενη σεζόν!

Αν εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω, είμαστε σίγουροι ότι θα γίνεται guru στην αποθήκευση των ρούχων και την οργάνωση της ντουλάπας σας, μετατρέποντάς την σε… βιτρίνα καταστήματος με ρούχα!