Γνωρίζετε ότι η  πετσέτα του μπάνιου  αποτελεί εστία μικροβίων, ιών και βακτηρίων εάν δεν αλλάζεται τακτικά; Γνωρίζετε ότι εάν δεν την πλένετε συχνά μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία σας;


Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε την πετσέτα σας;

Οι ειδικοί μας λένε: «Αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Και όσο περισσότερο μένει υγρή η πετσέτα, τόσο περισσότεροι γίνονται όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί».

Οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών ειδικά όταν είναι βρεγμένες. Ακόμα και αν την χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά στο μπάνιο, μετά από ένα σκούπισμα γεμίζει βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων. Πόσες φορές, λοιπόν, μπορούμε να στεγνώσουμε το δέρμα μας με την πετσέτα του μπάνιου πριν την αλλάξουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση που έχουμε την δυνατότητα να τις στεγνώνουμε γρήγορα και αμέσως μετά το μπάνιο, τότε ιδανικά μπορείτε να τις πλένετε μία με δύο φορές την εβδομάδα. Η πετσέτα του μπάνιου χρειάζεται συχνότερα πλύσιμο σε περίπτωση που είστε άρρωστοι ενώ πρέπει να πλένετε καθημερινά την  πετσέτα προσώπου  που παίρνετε στο γυμναστήριο την οποία έχετε για να σφουγγίζετε τον ιδρώτα σας.


Μπορούμε να μοιραζόμαστε τις πετσέτες μας με άλλους;

Η απάντηση είναι, υπό προϋποθέσεις, ναι. Αρκεί να μην πάσχουμε από οποιαδήποτε δερματοπάθεια ή μυκητίαση και επίσης να μην είμαστε άρρωστοι (π.χ. με γαστρεντερίτιδα ή ίωση). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τις πετσέτες του μπάνιου με παιδιά τα οποία έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δέρμα. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το σφουγγάρι του μπάνιου! Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του μπάνιου μας. Είναι προτιμότερο να πλένεστε με τα χέρια ή να χρησιμοποιείτε μία  πετσέτα χεριών  η οποία θα μπορεί να πλυθεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε το βασικό! Η πετσέτα του μπάνιου σας πρέπει πάντοτε να περνά το τεστ της μυρωδιάς: αν μυρίζει άσχημα, χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή!