Πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι μας, δεν γνωρίζαμε στην αρχή πώς να φροντίζουμε τη κρεβατοκάμαρά μας, με σκοπό να την κρατάμε ζωντανή. Σημαντικός παράγοντας είναι η φροντίδα που δίνουμε στα σεντόνια μας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε, αλλά ακόμα και το πώς τα βάζουμε στη ντουλάπα μας. Στην αρχή όμως αρκετοί κάνουμε λάθη. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά βασικά λάθη και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

 

1. Γεμίζουμε το πλυντήριο και το στεγνωτήριο με πολλά σετ

Τα μεγάλα μεγέθη, όπως τα διπλά σεντόνια, θα πρέπει να τοποθετούνται στο πλυντήριο και στο στεγνωτήριο, χωρίς να τα υπερφορτώνουμε. Με αυτό τον τρόπο τα σεντόνια πλένονται καλύτερα και μπλέκονται λιγότερο. Μεγάλου είδους πλυντήρια είναι καταλληλότερα για δύο σετ, αλλά σε περίπτωση που μπλέκονται και εκεί θα βάλουμε ένα σετ αντί για δύο.

Εάν το πλυντήριό μας έχει έναν κεντρικό αναδευτήρα, δεν τυλίγουμε τα σεντόνια μας γύρω από αυτόν. Αυτό προκαλεί τέντωμα του υφάσματος και κατά πάσα πιθανότητα στροβιλισμό, δηλαδή όταν τα σεντόνια σφίγγονται στριφτά όπως το σχοινί. Στο στεγνωτήριο, τα διαχωρίζουμε εάν είναι σε σχηματισμό μπάλας αφού αυτό θα βοηθήσει στο να στεγνώσουν ομοιόμορφα.

 

2. Ειδικό πρόγραμμα για σεντόνια.

Μερικά νέα πλυντήρια έχουν ειδικό πρόγραμμα για σεντόνια. Εάν το δικό σας δεν έχει, επιλέξτε την κανονική πλύση. Για να ενισχυθεί ο καθαρισμός, αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού από ζεστό σε καυτό.

 

3. Τα στεγνώνουμε για αρκετή ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία.

Για να κρατήσουμε τη συρρίκνωση στο ελάχιστο, επιλέγουμε χαμηλή θερμοκρασία και το αυτόματο πρόγραμμα, ώστε μόλις στεγνώσουν τα σεντόνια, το στεγνωτήριο να σταματήσει. Η ‘υπερστέγνωση’ μπορεί να καταστρέψει τις ίνες, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σκισίματα.

 

4. Δεν τα αλλάζουμε συχνά.

Είναι καλύτερο να αλλάζουμε σεντόνια κάθε εβδομάδα, ή το λιγότερο κάθε δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που τα χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό, το ύφασμα είναι πολύ πιθανό να μην ξαναβρεί το σχήμα του με το πλύσιμο, αλλά και να σκιστεί.

 

5. Φοράμε μακιγιάζ στο κρεβάτι.

Εκτός του ότι είναι κακό για το δέρμα μας, το μακιγιάζ μπορεί να λερώσει τις μαξιλαροθήκες μας. Επίσης, τυχόν λοσιόν μπορεί να αφήσουν λιπαρούς λεκέδες, ενώ μερικά προϊόντα δέρματος μπορεί να αφήσουν ακόμα και χρώμα. Πριν ξαπλώσουμε, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν έχουμε πλύνει καλά το πρόσωπό μας.

 

6. Δεν ξέρουμε πώς να διπλώσουμε ένα σεντόνι.

Δεν πρόκειται για ένα περίτεχνο κόλπο. Εάν βάλουμε τα σεντόνια στη ντουλάπα σε σχήμα μπάλας τότε το ύφασμα θα τεντωθεί και θα δημιουργηθούν τσακίσεις. Οπότε, μαθαίνουμε  πώς να διπλώνουμε ένα σεντόνι για να αποφύγουμε τυχόν φθορές.

 

7. Αποφεύγουμε να κάνουμε χρήση επένδυσης στο μαξιλάρι, όπως και κάλυμμα για το στρώμα.

Αυτά τα επιπλέον στρώματα που δημιουργούνται, όχι μόνο κρατάνε το μαξιλάρι μας και το στρώμα μας καθαρότερα, αλλά και μειώνουν διάφορους κραδασμούς κάτω από τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες.