Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς και ποια τα πασχαλινά δώρα που πρέπει να πάρουν;

Η αγορά των δώρων είναι μία διαδικασία που την κάνουμε με πολλή αγάπη και δεν παίζουν ρόλο τα ποσά που θα ξοδέψουμε, αλλά η κίνηση και η χαρά με την οποία θα τα δωρίσουμε.

Σύμφωνα με την παράδοση και την εκκλησία, ο νονός το Πάσχα πρέπει να αγοράσει στο πνευματικό του παιδί μια λαμπάδα, ένα τσουρέκι κι ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα δώρα όμως δεν είναι αυτά που θα μας κάνουν σωστούς νονούς.

-Λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, την πίστη και την προσευχή, την νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στο θάνατο και το σκοτάδι γι’ αυτό και συνήθως επιλέγουμε να είναι λευκή. Την ανάβουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες σχέδια. Λάβετε υπόψη την ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντα του βαφτιστηριού σας και ξεκινήστε την αναζήτηση!

Στα πολύ μωρά διαλέγουμε κάτι λούτρινο (έτσι κι αλλιώς θα την κρατήσει η μαμά), τα λίγο μεγαλύτερα αγόρια συνήθως προτιμούν λαμπάδες με αγαπημένους ήρωες και αγαπημένα αθλήματα ενώ τα κορίτσια νεράιδες, πριγκίπισσες και πιο πλουμιστές με κορδέλες, τούλια και δαντέλες.

Αντίθετα, όσο μεγαλώνουν τις θέλουν όσο πιο απλές και λιτές γίνεται, με ελάχιστη ή καθόλου διακόσμηση.

-Παπούτσια. Είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια και συμβολίζει τη σταθερή και γερή ζωή που ευχόμαστε να έχει το βαφτιστήρι μας. Φυσικά, τα παπούτσια μπορούν να αντικατασταθούν με ένα παιχνίδι ή ρουχαλάκι.

-Πασχαλινό αυγό. Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν Τάφω, η οποία φτάνει στην Ανάσταση, την αναγέννηση του κόσμου και τη γονιμότητα. Παλαιότερα οι νονοί έδιναν το Πάσχα κόκκινα αυγά, με τα χρόνια όμως αυτά αντικαταστήθηκαν από τα σοκολατένια, που είναι έθιμο του δυτικού κόσμου. Όσο πιο μεγάλο το σοκολατένιο αυγό, τόσο πιο γλυκές οι αγκαλιές που θα εισπράξετε!

-Τσουρέκι. Είναι ο άρτος της ζωής, όπως μας δίδαξε ο Χριστός. Παλιότερα οι γυναίκες έκαναν κουλούρες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκαν από το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.


Πότε πρέπει να πηγαίνουμε τα δώρα στα βαφτιστήρια μας;

Το έθιμο λέει πως την λαμπάδα ο νονός την πηγαίνει την Μ. Πέμπτη, ποτέ όμως Μ. Παρασκευή. Επειδή όμως τα πιτσιρίκια περιμένουν πώς και πώς, μην καθυστερείτε την παράδοση των δώρων της Λαμπρής- όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά!

Δείτε εδώ τη συλλογή με τις λαμπάδες μας!