Ο μπακαλιάρος με τη συνοδεία σκορδαλιάς είναι το εθνικό φαγητό μας κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου!

Πώς προέκυψε, όμως, το έθιμο αυτό και γιατί καθιερώθηκε;

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλη Τεσσαρακοστής, που αποτελεί την παλαιότερη και την πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας, καθιερωμένη από τον 4ο αιώνα μ.Χ., η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, εκ των οποίων η μία είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων.

Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής ως προς το ψάρι, το έλαιο και τον οίνο.

Έπειτα, οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί. Στην ηπειρωτική χώρα, που δεν βρεχόταν από θάλασσα, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση και, επιπλέον ήταν πολύ φθηνός, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα προσιτό σε όλους και που ανέβασε τη δημοφιλία του.

Για να έχετε ένα όμορφο εορταστικό τραπέζι την 25η Μαρτίου εκτός από καλή καρδιά, μπόλικο κρασάκι κι ακόμη πιο πολλά χαμόγελα από αγαπημένα πρόσωπα, στολίστε το τραπέζι σας με ένα όμορφο τραπεζομάντιλο, χαρούμενες χαρτοπετσέτες, τα μαχαιροπίρουνα σας, ποτήρια και κανάτες και είστε έτοιμοι! 

Χρόνια Πολλά!!