Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται τη Μ. Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου φτιάχνονται και τα τσουρέκια, αλλά και η Λαμπροκουλούρα.
Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού, που όπως το περίβλημα του αυγού, έτσι κι αυτός ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά μέσα του έκρυβε τη Ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο  Ιησούς και αναστήθηκε, ενώ το κόκκινο χρώμα τη θυσία και το αίμα, που έχυσε ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε.

Όταν πρόκειται να βάψουμε τ᾿ αυγά μας, πρέπει να διαλέξουμε ποιο χρώμα θα χρησιμοποιήσουμε.
Φυσικό ή του εμπορίου.

Πασχαλινά αυγά με φυσικές, οικολογικές βαφές
Η διαδικασία έχει ως εξής:

Για να βάψουμε κόκκινα 10 αυγά, βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι 5 - 6 κοκκινογούλια (ο βολβός των παντζαριών), σε νερό που να τα σκεπάζει. Όταν είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και τ᾿ αφήνουμε στην άκρη για να τα κάνουμε σαλάτα.
Στο κατσαρολάκι με το νερό που τα βράσαμε, ρίχνουμε 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τοποθετούμε μέσα τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 15' - 20'.
Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα στο νερό όση ώρα χρειαστεί, ώστε να βάψουν καλά.

Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κρεμμυδόφυλλα (όσο πιο σκούρα τα κρεμμύδια τόσο καλύτερα), τα οποία βάζουμε 2 - 4 μέρες νωρίτερα να μουλιάσουν στο νερό, με το οποίο θα βράσουμε τα αυγά. Έπειτα βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα μαζί με το νερό, 1 κουτ. σούπας ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 18' - 20', έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
Με μια κατσαρόλα κρεμμυδόφυλλα, μπορούμε να βάψουμε τουλάχιστον 30 - 35 αυγά, σκούρα κόκκινα σε 2 - 3 δόσεις.

Για πράσινο χρώμα, τα βράζουμε με μαϊντανό, σπανάκι ή τσουκνίδα.
Για 10 αυγά θέλουμε μισό κιλό σπανάκι ή τσουκνίδα ψιλοκομμένα, 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό.

Το Μοβ - μπλε χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε βράζοντας τ᾿ αυγά, με κόκκινο λάχανο και ξύδι. Για 10 αυγά, θέλουμε μισό λάχανο κομμένο σε κομματάκια, 1 φλυτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό.

Για πορτοκαλί χρώμα, τα βράζουμε με φλούδια κρεμμυδιού, σε νερό με ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πάπρικα.

Για κίτρινο χρώμα, χρησιμοποιούμε κύμινο, ή κρόκο Κοζάνης. Δύο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά, για να δώσουν έντονο κίτρινο χρώμα σε 10 αυγά.

Για Βιολετί χρώμα, βράζουμε τα αυγά με ένα ματσάκι άνθη βιολέτας.


Καλή Επιτυχία! Καλό Πάσχα σε όλους σας.